Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies .

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

cokupic.pl Opinie Fotografia Aparaty fotograficzne Lustrzanki cyfrowe NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
84% osób poleca
16% osób nie poleca

NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)

Producent: Nikon

4.28/5

Średnia ocena
według 25 opinii

Produkt rekomendowany

ckRank - Bardzo dobry

Najtańsza oferta

2739,00

Kup ten produkt na Ceneo

Kup ten produkt na Allegro

Opinie użytkowników

Ocena:

4/5

klient_sklepu_RTV_Euro_AGD
Autor: Klient sklepu RTV Euro AGD
Opinię dodano: 2012-01-14 14:54:17
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Nikon D5100 + 18-105
Ogólnie sprzęt oceniam dobrze. Daję 4 gwiazdki zamiast 5, ponieważ trafił mi się zestaw z tzw. backfocusem, czyli ostrość ustawiana była trochę za celem, główny temat zdjęcia był więc rozmyty. Czyli na początku przygody z aparatem musiałem go wysłać do Warszawy. Na szczęście serwis Nikon Polska spisał się dobrze i po regulacji jest już tzw. "żyleta". Największą zaletą aparatu jest rewelacyjna matryca. Próbowałem robić zdjęcia nawet przy ISO 6400 i po lekkim "odszumieniu" zdjęcia są całkiem przyzwoite. Wideo full HD również całkiem dobre jak na lustrzankę. Ergonomia nie najlepsza, ale byłem tego świadomy, po prostu zależało mi na możliwie najwyższej jakości zdjęć za rozsądną cenę i się nie zawiodłem.

Plusy

  • - cena
  • - krótki czas reakcji
  • - dobra rozdzielczość
  • - cicha praca
  • - dokładne odwzorowanie kolorów
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • - mały
Ocena:

5/5

klient_sklepu_RTV_Euro_AGD
Autor: Klient sklepu RTV Euro AGD
Opinię dodano: 2011-11-02 13:28:51
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Świetna na początek przygody z lustrzankami
Jako że to moja pierwsza lustrzanka ocena pewnie nie będzie obiektywna. Możliwości są na prawdę powalające. Początkujący miłośnik fotografii będzie zachwycony. Przejście z kompaktu może być małym szokiem ale cierpliwość i wytrwałość nagrodzi pięknymi zdjęciami. Cena może nie jest niska ale za wysoką jakość płaci się słono. Szczerze polecam i zachęcam do zmiany na lustrzankę.

Plusy

  • - solidność konstrukcji
  • - łatwość obsługi
  • - krótki czas reakcji
  • - jasność lcd
  • - dobra rozdzielczość
  • - dokładne odwzorowanie kolorów
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: DanielS
Opinię dodano: 2011-09-18 13:22:59
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Dobry wybór
Bardzo fajny sprzęt zwłaszcza ze znakomitym a jednocześnie tanim obiektywem 18-105 VR. Matryca z wyższego modelu D7000 System AF z D90, odchylany duży, jasny i wysokiej rozdzielczości ekran. Bardzo przydatny przy zdjęciach macro. Proste przejrzyste menu. Znakomita jakość zdjęć.Niskie szumy nawet na ISO 800. Szybki czas reakcji. Znakomitej jakości filmy Full HD. Minusem jest wysoka cena

Plusy

  • - krótki czas reakcji
  • - cicha praca

Minusy

  • - cena
Ocena:

5/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: marbad
Opinię dodano: 2013-04-22 10:04:08
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
dobry aparat za dobre pieniądze
Używam Nikona od 4 miesięcy. Wcześniej fotografowałem Canonem 450d a jeszcze wcześniej analogowymi lustrzankami różnych producentów- zawodowo. Bardzo dużą zaletą nikona jest odchylany wyświetlacz oraz możliwość nakręcenia filmu o przyzwoitych parametrach. Uważam, że dla każdego fotoamatora jest to doskonały wybór. Można tylko zastanowić się nad doborem obiektywu i lampy zewnętrznej.

Plusy

  • - cena
  • - solidność
  • - łatwość obsługi
  • - dobra rozdzielczość
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: ALFgajd
Opinię dodano: 2013-07-05 08:19:36
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Doskonałe rozwiazania ,możliwość dla amatora popróbowania użycia ustawień manualnych . w trybie AF doskonałe zdjęcia . czytelny obrotowy wyświetlacz.uzutkuje już 2 lata (prawie). .Polecam AlGA

Plusy

  • - cena
  • - solidność
  • - krótki czas reakcji
  • - cicha praca

Minusy

  • brak
Ocena:

3/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: PERO
Opinię dodano: 2012-10-31 11:56:07
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
ZDECYDOWANIE POLECAM
Mam go od zaledwie dwóch miesięcy. Przesiadka z kompakta jest pozytywnym szokiem pod każdym względem. Jakość zdjęć kolorystka, plastyka, są po prostu bajeczne. Do tego spore możliwości ustawień i szybkość działania. Jeden mały minus to niezbyt wygodny uchwyt (korpus jest mały). Polecam tym którzy planują zakup lustrzanki tym bardziej że obecnie można kupić ten zestaw (z kitem 18-105) za około 2600 zł.

Plusy

  • - dobra rozdzielczość
  • - dokładne odwzorowanie kolorów
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • - mały
Ocena:

5/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: borsuk6x9
Opinię dodano: 2013-07-05 17:23:51
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
www.borsuk6x9foto.blogspot.com tam są fotki z takiego aparatu
dużo lepszy niż zaawansowany kompakt. niezła jasność obiektywu. trochę zawile menu ale idzie opanować. szybki autofocus to duży plus

Plusy

  • - cena
  • - solidność
  • - krótki czas reakcji
  • - funkcjonalność
  • - jasność lcd
  • - dobra rozdzielczość
  • - cicha praca
  • - dokładne odwzorowanie kolorów
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: Przemo
Opinię dodano: 2014-10-15 11:19:41
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Aparat kupiłem w razie potrzeby do firmy. Jakaś konferencja, czy zdjęcie na fejsa - po prostu czasem potrzeba aparatu niezłej jakości. Ten sprawdza się bardzo dobrze, ma świetną matrycę, rozbudowane menu. Podoba mi się ruchomy LCD. Moim zdaniem jednak trochę drogi jak na amatorski aparat ale sam wzziąłem w Leasing plus, więc koszt nie zabił mojej firmy ;)

Plusy

  • - solidność
  • - funkcjonalność
  • - jasność lcd
  • - dobra rozdzielczość
  • - dokładne odwzorowanie kolorów
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • - cena
Ocena:

4/5

Opinię dodano: 2013-03-28 14:55:56

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
To w sumie dobry aparat.
D5100 użytkuję od kilku miesięcy. W dawnych czasach miałem do czynienia z NRD-owską Praktic'a (lustrzanka), a potem przez kilkanaście lat fotografowałem kompaktami. Teraz zapragnąłem znowu fotografować lustrzanką i wybór padł na Nikona D5100. Ogólnie mówiąc jestem zadowolony z aparatu. Zdjęć z D5100 w ogóle nie można porównywać z fotkami z kompaktów. Niestety zachwyt nie jest pełny, bo "w praniu" wyszło trochę problemów z D5100. Aparat już zdążył być w serwisie. Były problemy z autofocusem - okazało się, że aparat miał tzw. back focus, czyli ostrzył poza fotografowanym obiektem. Po kalibracji autofocusa dwa posiadane przeze mnie Nikkory "wróciły" do normy, ale trzeci obiektyw zaczął wykazywać front focus i teraz on wymaga kalibracji. Autoryzowany serwis Nikona jest tylko w Warszawie, więc sprzęt trzeba niestety wysyłać. Przestrzegam wszystkich, którzy kupują swoją pierwszą cyfrową lustrzankę: sprawdźcie przy zakupie, czy w waszym aparacie działa prawidłowo autofocus - trzeba zrobić zdjęcie tablicy testowej. Te tablice są do ściągnięcia z netu, powinne też być na wyposażeniu każdego sklepu fotograficznego. Tak w ogóle to dziwię się, że o kalibracji autofocusa nie ma ani słowa w instrukcji uzytkowania aparatu. Jestem też szczerze zdumiony, że aparat miał fabrycznie źle skalibrowany autofocus. Jak to możliwe!? To niezbyt dobrze świadczy o Nikonie.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

4/5

Opinię dodano: 2011-05-20 02:47:28

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
nie jest zly
to proste !
zalezy ile i czy w ogole chesz wydac cos na obiektywy - jak nie to rzuc monetą i wez 600d z 18-135 lub d5100 18-105 i tyle :)
jak chcesz z czasem zakupic jakies szkielko porownaj ceny interesujacych cie sloiczkow i tyle - nikon wychodzi nieco taniej i moim zdaniem w klasie nizszej ma lepszej jakosci obiektywy.
pozdrawiam

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2012-12-07 06:11:03

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Bardzo dobry aparat
Uzytkowalem wczesniej d3100 z tym samym obiektywem 18-105. Obie lustrzanki kierowane sa do amatora, jednak warto dac te 250 zl wiecej. Duzo lepsza matryca, duzo lepszy wyswietlacz (rozdzielczosc, ruchomy LCD), bardziej rozbudowane menu, wyzsze uzywalne ISO. Celnosc AF bez zastrzezen - zyleta, chociaz obawialem sie czy nie trafi mi egzemplarz z BF/FF, co mialo miejsce wlasnie w D3100 (lekki BF). Jesli ktos ma dylemat co wybrac - polecam szczerze doplacic do D5100.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2012-03-30 08:12:18

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
zadowolony frajer
Przeczytałam poprzednie opinie... Ja jestem zadowolonym frajerem, :) Długo szukałam odpowiedniego aparatu dla amatora, który dużo podróżuje. Mam aparat od pół roku, zrobiałam kilka tysięcy zdjęć.Ten model zdał egzamin na 5+. Dlaczego nie 6? Otóż raz zaciął mi się autofokus bez wyrażnej przyczyny. Nie miałam czasu odesłać obiektywu do naprawy. W czasie kolejnej wyprawy aparat spadł z niewysokiej szafki i... autofokus znowu działa. To może powinna być jednak ta szóstka?

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2011-07-04 01:53:16

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Polecam wszystkim amatorom
Mam ten aparatu od jego premiery i muszę powiedzieć, że jest on naprawdę świetny. Sama uwielbiam robić zdjęcia i poszukiwania tego jedynego aparatu zajęły mi prawie rok. Miałam do czynienia wcześniej z Nikonem D90, D80 i D5000 i uważam, ze mój jest dużo lepszy. jeśli nie chcecie wydać fortuny na aparat, a chcecie porządny z wieloma bajerami, to ten jest dla was.
Ponadto kręci naprawdę świetne filmy...

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

3/5

Opinię dodano: 2012-01-13 03:13:44

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
D5100 BODY + 18-105 VR
Lustrzanka fajna i chciałem ją kupić,ale w listopadzie kosztowała najtaniej 2900zł - teraz 3299zł więc sobie odpuszczam
sprzedawcy napędzają sztucznie ceny do góry ktoś kto nie śledzi cen i łyka je jak młody bocian żaby i nie jest to wina kursu EURO bo ceny Canona praktycznie stoją w miejscu
w tej cenie to już lepiej wziąć Canona 600D z obiektywem 18-135

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2012-03-30 08:12:18

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
bardzo dobry
miałem d40, d3000. d3100, teraz ten, robi naprawdę super zdjęcia, i ten chwyt, sprzęt pewnie leży w dłoni.

Obiektyw: plastikowy bagnet, koszmarnie mały pierścień do ostrzenia, ale za tą kasę

co do uwag o przyciskach itd, to prawda, każdy aparat nikona ma przyciski w innych miejscach, no ale bez przesady po 2 tygodniach już klikałem automatyczne.

Podsumowując , bardzo dobra lustrzanka dla zaawansowanego amatora

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

3/5

Opinię dodano: 2012-01-30 05:04:48

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
opinia
Generalnie sprzęt dla amatora. Jak się okazuje ma mnóstwo bajerów które niekoniecznie są potrzebne. Cena już troszkę za wysoka. Nie będę pisał zalet bo każdy potrafi słodzić... napiszę co mi bardzo przeszkadza za te pieniądze i w gruncie rzeczy gdybym nie przeoczył dwóch drobnych ale ważnych szczegółów zdecydowałbym się na Canona 600D... Przede wszystkim boli mnie oferta "Grip-ów".... i braku pomiaru światła z obiektywami manualnymi czy też pierścieniami pośrednimi bez styków... Powiem szczerze... gdyby moja A200 pracowała przyzwoicie na ISO >400 nie zamienił bym jej na ten model Nikona. Ale co nowsza technologia to nowsza ;)

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

3/5

Opinię dodano: 2013-04-21 15:15:02

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Zachwalany w praniu, na żywo nie jest tak dobrze. W porównaniu do d40 jest wyraźnie ostrzejszy, przydaje się też użyteczny zakres wysokich czułości. Odwzorowanie kolorów dużo gorsze niż w D40, kolory są wyblakłe nawet na ustawieniach podkręconych do "żywe", praca pod ostre światło porażka - kolory są wyblakłe, zero kontrastu - nawet biorąc pod uwagę ciężkie warunki, d40 radziła sobie dużo lepiej. Aparat ma tendencje do prześwetlania i bardzo nierównej pracy przy warunkach o bardzo wysokim naświetleniu. Jednym słowem spodziewałem się po aparacie dużo więcej. Jest kiepsko.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

4/5

Opinię dodano: 2013-04-16 07:00:33

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Bardzo dobra lustrzanka, świetne parametry w przystępnej cenie. Rozmieszczenie przycisków standardowe u Nikona, żadna filozofia i nie trzeba się specjalnie długo oswajać, jak piszą niektórzy. Jakość zdjęć na bardzo wysokim poziomie, szybkość pracy aparatu również. Jedyne wady to dosyć delikatna konstrukcja wbudowanej lampy błyskowej oraz słaby akumulator, który szybko rozładowuje się przy robieniu zdjęć z wykorzystaniem wyświetlacza.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

4/5

Opinię dodano: 2013-08-19 20:30:34

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Korzystam z tego aparatu od miesiąca. Wcześniej testowałam Nikona D3100 i cieszę się ,że stanęło na tym. Aparat dla poczatkującego ( taka jestem) jest wystarczający. Przystępny w obsłudze, dużo trybów półautomatycznych ( m.in w trybie 'scene' mamy do wyboru; zdjęcia przy świecach, zwierzaka, portrety nocne, a w 'effects' efekt miniatury, rozjaśnienie, przyciemnienie, zdjęcie a la komiks i dużo innych bajerów).

Dużym plusem jest ruchomy ekran i tryb live view. Ułatwia w wielu przypadkach pracę.

Obiektyw dołączony w zestawie kitowym jest wystarczający na początek. Mam co prawda jeszcze inne do 'zabawy'. Natomiast wahającym się pomiędzy 18-55 ,a tym 18-105 radzę wybrać ten 2. Przynajmniej do pierwszych chwil z lustrzanką.

Aparat ma możliwość podłączenia pilota na podczerwień co ułatwia fotografowanie krajobrazów.
Podsumowując: świetny aparat, w cenie do zaakceptowania. Wyraziste kolory, szybka praca. Nie widzę na ten moment wad:)

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2013-09-26 20:30:19

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
towar dopiero mam tydzień i zaledwie 300 zdjęć - wiec wiele nie powiem , ale jak na początkującego operatora lustrzanki jestem bardzo zadowolony.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2013-10-20 11:00:19

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Mam ten aparat 2 lata, jest fenomenalny. W tej cenie nie znajdziecie nic lepszego. Jakość zdjęć powalająca jak na tą klasę cenową.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

3/5

Opinię dodano: 2013-06-01 17:15:17

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Opinia amatora
Nikon D5100 jest moją 2-gą lustrzanką w życiu. Niestety nie mogę polecić tego sprzętu przeciętnemu amatorowi dla którego w fotografice winietowanie, aberracja, koma czy inne nic nie mówią a aparat powinien służyć do pstrykania zdjęć bez 5min zabawy w ustawianie za każdym razem.

- live view jest nieakceptowalne wolny (wręcz nie da się robić zdjęć)

- aparat focusuje różne punkty zupełnie wg mnie przypadkowo (inaczej robi to przez live view a inaczej przez wizjer - jakby funkcja obsługiwana przez różne programy)

- w pomieszczeniach około 30% zdjęć wychodzi nieostro (używam obiektywu Sigma 17-70 f2.8-4.0)

- przy ustawieniu z wyłączoną lampą prawie za każdym razem następuje ,doświetlanie' autofocusa (taka lampka po lewej str od obiektywu) - w kościołach, muzeach itd gdzie jest tabliczka z zakazem używania lampy to jest niedopuszczalne! Podobnie zresztą jak robienie zdjęć małym dzieciom z lampą bł.
Mój aparat jeszcze parę razy się zawiesił ale może to nie jest częsta wada.

Ostatnio przesiadłem się na Sony z półprzep lustrem. Różnica jest niewiarygodna (i tego typu aparaty bym polecał) poza jednym elementem. W Nikonie jedno na 10 zdjęć potrafi tak wyjść, że Sony nie jest w stanie tego powtórzyć...

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

klient_sklepu_RTV_Euro_AGD
Autor: Klient sklepu RTV Euro AGD
Opinię dodano: 2012-01-25 14:52:22
Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
d 5100 body
Mam go od kilku miesięcy. Muszę przyznać że na tak małą puszkę ma spore mozliwości. Zastanawiałem się nad D90 ale wybór padł na D5100. Ten pierwszy jest zbyt duży i ciężki a poza tym to już dziadek.Oczywiście trzeba się pozbyć kitowych obiektywów i kupić coś lepszego. Ja mam stałkę N35, tele N70-300 oraz sigme 10-20 F4.5do krajobrazu.
Plus to uchylny ekran, matryca, fajnie sie go trzyma w łapkach. Minus to niestety drogie baterie. Drugi akumulator to dość spory wydatek. No i trzeba się liczyć z tym że jeśli się chce autofocus trzeba kupować szkła z silnikiem a te też nie są najtańsze.

Plusy

  • - cena
  • - łatwość obsługi
  • - dobra rozdzielczość
  • - cicha praca
  • - dokładne odwzorowanie kolorów
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • brak
Ocena:

4/5

Opinię dodano: 2013-07-08 10:15:21

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
Do niedawna fotografią zajmowałem się wyłącznie korzystając z małej małpki od sony do której zakupu zachęciły mnie jej gadgety. Szybko jednak przekonałem się że o ile nie robię zdjęć na dworze w pełnym słońcu to mój aparacik do niczego się nie nadaje. Odłożyłem więc trochę grosza i szarpnąłem się na moja pierwsza lustrzankę. Po zrobieniu kilku fotek przekonałem się jak powinny wyglądać zdjęcia. Piękne kolory, szumy pojawiają się dopiero gdzieś około iso 3200. więc nawet w ciemniejszych pomieszczeniach jest super. Jedynie obiektyw mógł by być jaśniejszy ale czego spodziewać się po obiektywie za 600-700 pln. Ogólnie nie jestem profesjonalistą ale jako amator polecił bym ten sprzęt każdemu amatorowi fotografowania. Jedyna wada jaka zauważyłem był tryb video trochę obraz przeskakuje kiedy przesuwa się kadr w lewo lub prawo no ale to aparat cyfrowy a nie kamera.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

3/5

Opinię dodano: 2012-04-20 04:19:47

od: 2739,00

Opinia o NIKON D5100 BODY + 18-105 (VBA310SP03)
D5100
hmmmm bardzo fajny aparat.. ale jak narazie nie jest wart tej ceny... w listopadzie kosztował 2900 w grudniu 3000 i tak systematycznie cena wzrasta.. a cena d7000 maleje... no to poczekamy!! wszystkie wcześniejsze opinie ... to całkowita prawda zgadzam się w 100%

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak