Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies .

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

cokupic.pl Opinie Fotografia Aparaty fotograficzne Aparaty cyfrowe Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
90% osób poleca
10% osób nie poleca

Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)

Producent: Sony

4.40/5

Średnia ocena
według 10 opinii

Produkt rekomendowany

ckRank - Bardzo dobry

Najtańsza oferta

1932,33

Kup ten produkt na Ceneo

Kup ten produkt na Allegro

Opinie użytkowników

Ocena:

4/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: Bohdan
Opinię dodano: 2015-05-04 17:04:53
Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
duże możliwości konfiguracji. przyjemna konstrukcja. w użyciu zgodny z recenzjami.

Plusy

  • - wysoka jakość wykonania
  • - spełnia oczekiwania

Minusy

  • - cena
Ocena:

4/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: Andrzej
Opinię dodano: 2015-11-02 10:39:13
Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
Kupiłem, nowy, za 1250 zł. W tej cenie, w kategorii kieszonkowych kompaktów z dużą matrycą, to bardzo dobry produkt. Zastanawiałem się nad nieco lepszym (zwłaszcza obiektyw) Canon G7X i wyższymi wersjami RX100. Canon, RX100 II - ok. 1800 zl, RX100 III - 2500 zł. Uznałem, że za drogo w stosunku do poprawy jakości.

Plusy

  • - wysoka jakość wykonania
  • - stosunek jakości do ceny
  • - spełnia oczekiwania

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

uzytkownik_anonimowy
Autor: Krzysztof
Opinię dodano: 2014-12-27 00:46:08
Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
lekki B Dobry kieszonkowy NIE Kałasznikow a robi super Foty
Mam go rok i powiem szczerze że jest kosmiczny nie jedno lustro robi gorsze zdjęcia dla średnio zaawansowanych fotografów polecam w 101%

Plusy

  • - krótki czas reakcji
  • - jasność lcd
  • - dobra rozdzielczość
  • - dużo funkcji
  • - duży wyświetlacz

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2012-11-02 08:13:37

od: 1932,33

Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
Super kompakt
Mam ten aparat od paru tygodni, był to mój kompromis w stronę Żony, która nie zgodziła się na dużą lustrzankę, a małe aparaty z wymienianą optyką i tak są "za duże". Jak się okazało, nie był to wcale kompromis, aparat mimo ogromnych 20mpx nie szumi bardziej od luster, firma Sony zrobiła kawał dobrej roboty, świetny obiektyw + duża matryca (1 cal) robią niesamowite zdjęcia. Musze dodać, że aparat posiada tak zwaną "wieloklatkową redukcję szumów" i to naprawdę działa!
Żona ma mały aparat, a ja mam aparat, który nie odbiega jakością i możliwościami od amatorskich luster
Osoba, która krytykuje ten aparat, ze względu na za małą matrycę, w porównaniu do 20mpx, na pewno nigdy nie miała go w ręku, a już na pewno nie widziała ani jednego zdjęcia z tego aparatu.
Polecam wszystkim ten aparat, a już w szczególności tym, którym zależy na bardzo dobrej jakości zdjęć

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

4/5

Opinię dodano: 2012-12-17 08:36:26

od: 1932,33

Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
BARDZO FAJNY KOMPAKT, ale nie idealny
aparat robi dobre zdjęcia, focus działa na prawdę szybko, automat też jest szybki. potrafi sam rozpoznać scenę i dobrać parametry - wykrywa np. czy jest "macro", "portrait","landscape", etc...

dokumentacja do aparatu jest słaba, taka dla debili - typu jak włożyć baterię - a brakuje opisu pewnych funkcji i oznaczeń - na ekranie miga np. kontrolka która nie mam pojęcia co oznacza.

jak wspomniałem, zdjęcia wychodzą bardzo dobre - nie udało mi się znaleźć kompaktu, który robiłby dobre zdjęcia, ale soczewka nie jest pozbawiona aberracji chromatycznej. na granicy kontrastu pojawiają się fioletowe "cienie" - np. jak jest super jasna biała plama (refleks czy coś) to na jej obrzeżach pojawia się fiolet. albo np. jak się liście na tle nieba fotografuje to na krawedzi liść-niebo też pojawia się dużo fioletu. mnie osobiście to denerwuje. ale gdyby mi tego nikt wczesniej nie wskazał, to może bym nie zauwazył i by mi nie przeszkadzało.

generalnie polecam bardzo, ale nie należy się spodziewać zdjęć idealnych. takie chyba nie istnieją :D

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2013-06-18 13:45:03

od: 1932,33

Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
Doskonały aparat, wśród małych kompaktów nie ma konkurencji. W zasadzie zastanawiałem się jeszcze nad Fuji X10 albo nawet X20, ale po pierwsze rozmiar Fuji jest już zupełnie większy (chociaż wyglądają znacznie ładniej), po drugi wydał mi się wolniejszy. RX-100 to naprawdę szybka bestia: i autofocus działa bardzo sprawnie (choć na zoomie ciut gorzej, ale przy takiej matrycy i jakości nie trzeba zoomować, kadrowanie w zupełności wystarczy), i reakcja na spust migawki jest natychmiastowa. Rewelacyjne programy dla laików (inteligentne auto naprawdę poraża inteligencją, a systemy redukcji drgań czy tryb panoramiczny to w ogóle mistrzostwo). Poza tym kolory, czyli to, na co część użytkowników Sony narzeka, wydały mi się właśnie ładniejsze niż w Fuji, które słynie z ich pięknego odwzorowania. Dla półprofesjonalistów dostęp do całego wachlarza ustawień manualnych, pierścień na obiektywie można sobie dowolnie skongigurować, podobnie jak pierścień kontrolny przy wyświetlaczu - wygodnie zmienia się przesłonę i czas naświetlania, dostęp do ISO też natychmiastowy, więc wszystko można szybko zmienić. Jedynie włączenie manualnego fokusa wymaga przedarcia się przez sporo ekranów ustawień.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2013-07-22 22:45:35

od: 1932,33

Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
Jestem laikiem amatorem. Lubię jednak ładne zdjęcia. Wcześniej kupiłem kilka aparatów - typowe "małpy". Były wśród nich Sony w tym DSC 20 ... kompaktowy i 200 (wielki piękny wszystkomający aparat za 1500 czy więcej) Wszystko w nich było super prócz jakości zdjęć. Nie chcę tu nikogo obrazić w tym właścicieli tych aparatów ale to niestety prawda. Oczywiście na wyświetlaczu aparatu bajka ale w kompie i tv - nie do przyjęcia. W sklepie dla lub nie dla idiotów można je oddać i tak zrobiłem. Ten rx100 był najdroższy ale jest przepaść pomiędzy jakością zdjęć. Robię prawie wszystko - 90% na auto i jestem zadowolony - bardzo zadowolony. Każdy kto ma ten aparat po prostu się cieszy. Pewnie że mogę się przyczepić. Że nie każde zdjęcie jest idealne, że nie uchyla się wyświetlacz, że nie fioletowy. Jednak jak nie znasz się na fotografii i chcesz mieć super zdjęcia - to sprzęt dla Ciebie. Jak się znasz to pewnie wyciśniesz z niego dużo więcej niż ja i będziesz mega zadowolony. Jak nie wierzysz to weź na próbę. I tak go zostawisz sobie. Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem a przynajmniej nie zaszkodziłem. ps. nie pracuje w sony i sklepie dla idiotów, jednak oni też go polecają jak chcesz wydać ponad 2 złote. I jeszcze jedno - jest po prostu mały. Możesz zabrać go wszędzie, a lustrzanki niestety nie. Jest to przewaga, którą sobie uświadamiasz jak masz wielki aparat i wiesz że musisz mieć drugi - mniejszy. Dla niezdecydowanych - polecam, nawet bardzo. Teraz wyszedł nowszy model ale nie wiem o co tam chodzi i w czym jest lepszy - obejrzeć trzeba.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

4/5

Opinię dodano: 2013-05-08 09:34:55

od: 1932,33

Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
Aparat wybrałem dla żony - malarki by można było złapać "momenty" i przy gorszym oświetleniu. Jest w sam raz i dla profesjonalisty i dla zupełnego laika.

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

5/5

Opinię dodano: 2013-06-25 19:00:17

od: 1932,33

Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
Przymierzam się dopiero do zakupu, dlatego, że widzę w aparacie sporo zalet.
W plenerze, aby na lustrzance mieć ostre zdjęcie w dużym zakresie trzeba podnieść przysłonę do f8, co powoduje zmniejszenie czasu naświetlania i zwiększenie czułości ISO, jeżeli chcemy wykonać nierozmazane zdjęcie bez statywu.
Podobnie zdjęcia w domu, na imprezie itd. też przysłona minimum 5.6 na lustrzance.
W przypadku kompaktu z mniejszą matrycą wystarczy f2.8 na imprezie lub też nawet te f1.8 i zdjęcie mamy bez lampy np. przy iso800. Tymczasem jak kupimy lustrzankę z kitowym obiektywem to mamy minimum światło 3.5 w związku z czym aby uzyskać te same zdjęcie o tym samym czasie naświetlania np. 1/40s w lustrzance trzeba użyć iso 1600, a w tym kompakcie może nawet wystarczy 400, góra 800 ISO. Jasna optyka powoduje, że nie musimy używać wysokich iso aż tak często.
W lustrzance np. nikon 5100 lub 5200 nawet w dzień na automacie aparat sobie ustawia iso około 1000 w mniej sprzyjających warunkach oświetleniowych.
Moim zdaniem chociaż sama matryca jest gorsza to w połączeniu z odpowiednią optyką będzie działała lepiej niż nie jedna droższa lustrzanka.
Lustro jest dobre jak sobie ktoś dokupi obiektyw zoom 4x ze stałym światłem 2.8
Inne parametry w testach, rozpiętość tonalna i dynamika tego sony są bardzo dobre. Nie ma się czego przyczepić

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak
Ocena:

3/5

Opinię dodano: 2012-08-06 04:48:40

od: 1932,33

Opinia o Sony Cyber-Shot DSC-RX100 (DSC-RX100B)
drożej niż lustro i nex
To nie jest recenzja ale krzyki bo denerwuje mnie kolejny produkt marketingowy kampanii sony.

Powiem w prost 20MPX nic tutaj nam nie da aparat będzie musiał sztucznie usuwać szumy matrycy co pociągnie za sobą utratę ostrości. w granicach 8 - 14 mpx. Po przesiadce z 10-na 14mpx matryca typu exmor (bez znaczenia) nie widać większej różnicy(trudno ja zauważyć) przy 20mpx to tyle co alfa 900 ale u niej matryca to pełna klatka (o wiele większa niż w tym aparacie). Do tego w a900 zastosowano te 24 i trudno powiedzieć czy efekt był słuszny.
Jednym słowem spora matryca przełoży się tu na jakość jaką zabiją mpx. Mamy tez jasny obiektyw ale wysokie iso będzie osiagalne przy polaczeniu odszumiania strata ostrosci i zwiekszonym szumie. szum to syf jaki generuje matryca może mieć zastosowanie co najwyżej artystyczne ale do zdjęć z wycieczek się nie nadaje. Szum można usuwać samemu identycznie jak robi to aparat jest to bardzo łatwe (można to robić masowo). Szum można też wygenerować. Zdjęcia za szumowinę wyglądają jak z ifona.
jasny obiektyw daje nam możliwość robienia zdjęć przy mniejszej ilości światła bez lampy w pomieszczeniach zdjecia wygladaja znacznie lepiej. Taką możliwość daje nam też wysokie iso jednak przy sporej ilosci mpx 10-14 i więcej dla takiej matrycy (tak na oko zależy od technologi ale na pewno nie 14-20)... przy sporej ilosc mpx zdolnosc do osiagania wysokiego iso powoduje czasem gigantyczne szumy zdjecia z malymi odbitkami sa czesto nie do przyjecia.
Im większa matryca tym droższy aparat oczywiście da się poprawić jakość matrycy nie zwiększając jej różne są osiągnięcia na tym polu jednak nie znaczne kończy się że nawet na iso 50 14 mpx aparat musi odszumiac bo ma micro matryce. Niestety wzrost matrycy to nie tylko wzrost ceny ale większy aparat i jeszcze większy wzrost ceny obiektywu w nim zamontowanego.

Trzeba przyznać że pierwsze aparaty z pełną klatką FF (są i większe rozmiary) mogły być bardzo nie udane i nie zawsze wzrost ilości mpx niweczył możliwość korzystania z np 800 - 16 000 (kompakt - FF/pełna klatka).
FF ~ 36 na 24 mm ten aparat ma coś jak 11mm na 7mm ?
Np w D4 podniesienie mpx o 4 w stosunku do d3s nie spowodowało wzrostu znacznego szumów w sumie aparat nie łapię też pewnie jakoś szczególnie więcej szczegółów a aby to robił trzeba mieć super obiektyw... zwykle postęp jest jednak mniejszy a wzrost ilości mpx nie daje aż tak widocznych efektów...
Najgorszy jest fakt że tak olbrzymia ilość szczegółów rzadko się przydaję bo i nawet z 8mpx można pokusić się o domowy plakat. W rzeczy samej 20mpx może stworzyć tą samą ilość szczegółów co 16mpx(a raczej nawet 12). I mamy więcej szumów. Mam nawet podejrzenia że lustrzanka z 8-10mpx tak na 92% a na 100% 14mpx wyprzedzi te 20mpx z powodu obiektywów i wielkości matrycy.

I jest jeszcze coś to tylko aparat fotografia to sztuka nie potrzeba nam żadnego super sprzętu ale dobrze i go mieć w końcu płacimy by robić ładne foty.

A ten aparat blado wypada na tle aparatów nex albo pen (sony - olympus) gdzie aparat nex można mieć z dwoma obiektywami za tą cenę i na 100% da więcej szczegółów i wskoczy na o wiele większe iso. Pozatym ergonomia będzie lepsza a wielkość niemal identyczna.

Jednym słowem produkt Marketingowy

Plusy

  • brak

Minusy

  • brak